maanantai 23. syyskuuta 2013

Hola!

Kirjottelen nyt ensimmäistä kertaa blogia. Olen ollut nyt 5 päivää vajaan kuukauden täällä Barcelonassa ja niin paljon on kaikkea mahtunut näihin päiviin, etten ole saanut aikaiseksi aloittaa tätä blogia aiemmin, vaikka aloittaminen onkin ollut usein mielessä :)
28.8.2013 kone Helsinki-Vantaan lentokentältä lähti kohti Barcelonaa ja niin alkoi 5 kuukautta kestävä Erasmus opiskelijavaihto Barcelonan yliopistossa (UB). Vasta lentokentällä rupesi jännittämään kunnolla, mitä vastassa odottaa, sillä Barcelonassa en ollut koskaan aiemmin edes käynyt. Taksimatka lentokentältä oli todella "järkyttävä", sillä epäonnekseni päädyin todella epämiellyttävän taksin kyytiin, joka yritti nyyhtää 3 kertaisen hinnan eikä omannut hyvää tahtoa ymmärtääkseen ruosteista espanjaani mitenkään.... Huusi, raivosi ja kiroili kun ei saanut huijattua, kaahasi mieletöntä ylinopeutta moottoritiellä ja oikeasti pelkäsin ja tahdoin vain pois kyydistä. Kun lopulta pääsin iskettyäni kaksikymppisen taksikuskin kouraan, olin todella helpottunut! Hän sitten jätti matkalaukkuineen päivineen keskelle katua, josta onnekseni miellyttävämpi taksikuski noukki matkaan kohti määränpäätä velottaen niin vähän että ihmetytti. No sainpa heti ensialkuun maistiaisen siitä, että täällä tulee olla varovainen kokoajan, ettei tule huijatuksi. Taskuvarkaita olenkin bongaillut ja olen tietoisesti ollut kokoajan varovainen, pitäen huolta omaisuudestani. Katsoin ennen lähtöä Huijareiden Kaupunki- televisiosarjan jakson Barcelonasta, joka oli hyvä perehdytys siihen realiteettiin mikä täällä vallitsee. Paikalliset pitävät reppuja väärinpäin ja syystä!
Asuntoni sijaitsee Coll Blancissa, aivan ihanalla, hyvällä alueella. Ensimmäiset päivät olin yksikseni, mutta sitten kämppäkaveri saapui. Espanjalainen 24-vuotias arkkitehti-opiskelija Laura. Heti Lauran tavattuani olin niin helpottunut, tulemme toimeen aivan loistavasti. Laura on opiskeluidensakkin johdosta kiinnostunut Suomesta ja suomalaisesta kulttuurista. Olen opettanut Lauralle Suomea ja Laura minulle espanjaa :) En ole koskaan asunut kämppäkavereiden kanssa, joten tämä kimppa-asuminen luonnollisesti ensialkuun mietitytti. Eniten myös jännitti minkälainen asuntoni kunto yms. verrattuna kuviin, mutta kaikki yllätti positiivisesti. Tosin sain apua asunnon löytämiseen paikallisilta ystäväviltä ja tutuilta jotka olivat käyneet katsastamassa asunnon ennakkoon. Asunto on turvallinen ja hyvä ja sijainti on mieleeni, sillä täällä saa paremmin kosketuksen aitoon espanjalaiseen kulttuuriin, koska alue ei  ole turistien suosima sen erityisemmin, mitä toivoinkin.
Ennen koulun alkua olin kahden viikon espanjan intensiivikurssilla, mikä tuli todella tarpeeseen,  sillä kieli oli unohtunut todella paljon. Olen aikaisemmin opiskellut espanjaan kaksi kurssia Helsingin yliopistossa ja kaksi Lappeenrannassa. Tämän lisäksi asunut reilun puoli vuotta turistien suosimassa Fuengirolassa melkein kuusi vuotta sittten. Tämä kurssi oli tämän vaihtoyliopistoni kielikeskuksen järjestämä ja se kesti  yhteensä 40 tuntia (5 ECTS). Kurssi oli todella intensiivinen ja vei aikalailla mehut, mutta opin todella paljon. Yllättävää oli, että opettajat olivat todella tarkkoja että opetus kestää vähintään 40 tuntia kokonaisuudessaan ja tauot eivät olleet pitkiä. Suosittelen ehdottomasti ottamaan vastaavan kurssin, mikäli on edes yhtään tarvetta!
Kurssit ovat alkaneet kauppatieteiden kampuksella, kirjoitan niistä myöhemmin tarkemmin.  Kaiken kaikkiaan opiskelu on täällä hyvin erilaista kuin se, mihin olen Suomessa tottunut. Yhden kurssin kieli esimerkiksi vaihtui yhtäkkiä englannista katalaaniksi ja siitä onneksi edes espanjaksi. Joillakin kursseilla oli ensimmäisillä luennoilla mahdotonta kuulla yhtään mitään, ellei istunut ensimmäisesssä rivissä. Aksentti englannin kielisillä kursseilla vaatii totuttelua vieläkin. Kaikki kurssit ovat tupaten täynnä, joten olen saanut päänvaivaa siitä, että saan kaikki kurssit jotka haluan ja vähintään 20 opintopistettä suoritetuksi. Asia on työnalla, kirjoitan myöhemmin kun olen saanut asian edistymään... Kävin viimeksi tänään puhumassa kurssimuutoksistani; tällä hetkellä minulla on 5 kurssia, mutta niissä on päällekkäisyyksiä yms, jotka tulee saada pois. Näistä kursseista kaksi on espanjaksi.
Kaiken kaikkiaan aika on mennyt kuin siivillä täällä, paljon olen tutustunut uusiin ihmisiin, käynyt mielettömän hienoissa tapahtumissa, mainittakoon esimerkiksi eilinen Correfoc... ESN-järjestö toimii täällä hyvin & he järjestävät paljon tapahtumia. Kaiken kaikkiaan Erasmus opiskelijoiden kesken vallitsee todella hyvä yhteishenki. Buddy programm oli myös positiivinen yllätys, jota voi verrata tuutorointiin. Joka illalle olisi vaikka mitä tapahtumia ja hienoja juttua ja monissa tapahutmissa olen käynytkin. Tänään ajattelin pitää pitkästä aikaa vapaaillan vapaa-ajan aktiviteeteista niin  oli aikaa tämän bloginkin aloittamiseen :)

 Pitänee päivitellä jatkossa tätä blogia säännöllisesti, sillä nyt on mahdotonta kirjoittaa kaikista mitä on tapahtunut yhdellä istumalla...

Eli terveisiä Suomeen; kirjoittelen ensi kerralla ajankohtaisemmin ja kun kunnolla on päässeet kurssit alkamaan UB:llä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti